Close

Soldaat van Oranje – De Musical heeft dit voorjaar, mede dankzij de Stichting Educatieve Theaterprojecten, 6 educatievoorstellingen voor 6000 scholieren uit het voortgezet onderwijs gepland.

Het educatieproject voor de middelbare scholen bestaat uit een voorbereidende lesbrief, een bezoek aan de tentoonstelling in de TheaterHangaar, een voorstellingsbezoek en een evaluatie. Soldaat van Oranje – De Musical is het eerste educatieproject van de Stichting. In de (nabije) toekomst wil de Stichting gezamenlijk met de Nederlandse theaterproducenten kijken naar andere bij het doel van de Stichting passende voorstellingen.

De Stichting vindt het belangrijk dat theatervoorstellingen met een historisch of maatschappelijk thema, zoals de musical Soldaat van Oranje ook toegankelijk zijn voor scholen, zodat deze voorstellingen onderdeel kunnen zijn van het cultuur- of geschiedenisonderwijs. De producent biedt de educatievoorstellingen kostenneutraal – dus zonder winstoogmerk – aan. De scholen betalen een kleine eigen bijdrage en de overige kosten worden door de Stichting gedekt met behulp van fondsen en sponsors.

Stichting Educatieve Theaterprojecten
Op initiatief van theaterproducent Fred Boot is de Stichting Educatieve Theaterprojecten opgericht. Bij het ontwikkelen van Soldaat van Oranje – De Musical heeft hij altijd in het achterhoofd gehouden om de voorstelling toegankelijk te maken voor jongeren en scholieren. De voorstelling vertelt een belangrijk verhaal over onze vaderlandse geschiedenis dat doorverteld moet worden. Zo blijft de historie leven. Niet alleen de geschiedenis van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar juist ook die van alle andere Nederlanders die keuzes moesten maken in ’40 – ’45.

De gedeelde theaterervaring en het educatieproject nodigt leerlingen uit met elkaar en met hun naaste omgeving in dialoog te gaan over oorlog, vrijheid, het maken van keuzes, moed, vriendschap en opoffering met als décor een waargebeurd verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis.

Walter Groenen (voorzitter Stichting): “Voorstellingen zoals Soldaat van Oranje – De Musical zouden eigenlijk door iedere leerling moeten worden bezocht. Het is een belangrijk thema dat in een buitengewoon indrukwekkend theatrale setting wordt verteld. Voor het onderwijs is dat fantastisch materiaal om te integreren in het leerplan voor CKV of geschiedenis. En wij kunnen als Stichting, nu met behulp van het VSBfonds, het Fonds1818 en de Stichting Zabawas, het financieel mogelijk maken. Vanwege de grote vraag vanuit de scholen wil Soldaat van Oranje – De Musical graag extra voorstellingen aanbieden. Om dit financieel mogelijk te maken, zoeken we naar additionele fondsen en sponsors.”

Educatievoorstellingen 2014
Woensdagmiddagen 16 april, 7, 14 en 28 mei, 18 juni en 2 juli 2014. Aanvang is om 14.00 in de TheaterHangaar op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk.

Fotocredit: Samuel van Leeuwen

Go top